KAKO IMATI USPEŠAN DAN BEZ STRESA

Po jutru dan poznaje. A naša jutra često budu užurbana. U trci sa vremenom, uvek se žuri, uvek se kasni. Nervozni, već tri puta iznervirani krećemo u novi dan u nove zadatke.

Sindrom savremenog čoveka, previše poklanja sebe obavezama i zadacima. Ovako dan započinje kod večine ljudi.

 

MI BIRAMO KAKAV ĆE NAM DAN BITI

Sutrašnji dan počinje veče pre jutra. Da, osobe koje su naučene da vladaju životnim situacijama bez stresa svoj dan planiraju mnogo ranije. Oni u svom kalendaru imaju unapred ispisane obaveze za celu nedelju. To su one obaveze njima unapred poznate.

U njihovom kalendaru u satnici za svaki dan ostavlja se mesto i za iznenadne obaveze koje su neminovne i koje iskaču. Ali upoznati na takav način života, ovaj tip ljudi nekako ume da predvidi i ostvari iznenadne obaveze bez mnogo ulaganja. Ovakvo funkcionisanje smanjuje stres.

Lidija Grujić, coaching magazin
Lidija Grujić, Holistic Life & Business Coach

 

NAGOMILANE OBAVEZE DOPRINOSE STESU

U radu sa klijentima otkrila sam da ponekad i najsavršeniji raspored opet ne otklanja stres. Nakon razgovora sa klijentima uvidela sam da i pored savršenog rasporeda, te iste osobe gaje drugi problem. Ne pridržavaju se satnice koju su predvideli za određene zadatke. Naime, dešava se da ih razgovor ili obaveza ponese i da sebi dozvole više vremena no što im je to predvidjeno. Žargonski rečeno „ iskaču iz rasporeda“, tako da svaka nova stavka iz dnevnog kalendara se pomera i dolazi do konfuzije a samim tim javlja se stres!

coaching magazin

 

 UPRAVLJANJE VREMENOM

Svako može naučiti veštinu „ upravljanje vremenom“, možda u početku neće ići baš lako ali to je samo zbog lične navike koju gajite prema vremenu. Coaching disciplina podučava ovu veštinu kroz teoriju ali i praksu. Najpre dozvolite sebi da vidite gde vam vreme curi. Na šta najviše trošite vreme, da li su te obaveze koje vam oduzimaju vreme po vas konstruktivne ili su to radnje  koje vam se nameću i vi nehotice i sasvim neprimetno učestvujete u njima. To je najčešće onaj momenat kada slučajno poglededate na sat pa vidite da je vreme odletelo a da vi još ništa niste završili. Uočavanjem vašeg ponašanja i suočavanjem sa onim što radite ili što ne radite imate uvid kako trošite lično vreme!  Ako vam se svidja takav način funkcionisanja, nastavite. Ali ako se osetite loše ili uputite sebi neželjene reči u vidu prekora onda je vreme da nešto promenite u svojim navikama.

Svoju coaching konsultaciju možete zakazati klikom na link

 COACHING VEŠTINA „UPRAVLJANJE VREMENOM“

 • napravite spisak kako provodite dan
 • na šta najviše trošite vreme, imenujte obaveze
 • koliko vremena posvećujete, upišite satnicu
 • sastavite plan obaveza za naredni dan sa satnicom svake obaveze budite realni sa navedenim vremenom
 • držite pisani raspored pred sobom, tako da ga uvek vidite
 • koristite zvono sata za početak, neka vas podseti da je isteklo vreme predvidjene obaveze
 • štiklirajte svaku izvršenu obavezu
 • imajte uvid narednih obaveza do kraja dana
 • u svom rasporedu napravite belešku ako postoji promena
 • raspored obaveza primenite na nedeljni i mesečni nivo
 • budite disciplinovani, nagradite sebe za sve uspešno izvršene obaveze u predvidjenom vremenu
 • sagledajte kako se osećate energetski, mentalno i fizički na kraju dana. Da li uvidjate da ste bolje?

 

NAUKA KAŽE

Osobe koje poseduju veštinu upravljanja vremenom i istu primenjuju pošetedjeni su stresa. Te iste osobe daleko bolje nose sa kako sa planiranim obavezama tako i sa ne planiranim. Takodje na kraju dana nisu iscrpljene već pozitivno umorne. Imaju odlične odnose sa okolinom upravo iz razloga jer su mentalno, energetski i fizički stabilni, nisu povodljivi spoljnim uticajima.

Ako ste se prepoznali u textu i imate potrebu da vladate situacijama, upoznajte se coaching tehnikama koje će vas za kratko vreme podučiti kako da pravilno delegirate vremenom i obavezama.

 

Lidija Grujić, Holistic Life Coach

ostali textovi

photo: Pixabay

 

 

 

 

 

 

 

 

Podeli sa ostalima...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page
Lidija Grujić

Lidija Grujić

Lidija Grujić, autor Holistic Life & Business Coaching-a „ Ja ne radim posao, ja živim svoj posao“. Ova izjava svakako da govori mnogo o meni i mom životnom pozivu. Uživam u životu, odabranom društvu i neprestanom izvoru znanja kojeg nikada nisam sita. Podržavam život i ono što život čini.Potreba za holističkim prisustvom je kap koja je neophodna kako bi bolje razumeli potrebu svakog bića i duše. Autor sam Holistic Life & Business Coachinga. Ako imate potrebu da život učinite odličnim, upustite se u avanturu.