COACHING NIJE ZA SVAKOGA

Holistic Coaching je proces vrhunske komunikacije sa uspešnom akcijom. Primenjuje se kroz sva tri nivoa ličnosti, mentalni, energetski i fizički.

 

coaching magazin

Coaching je moja ljubav, moj stil života. Često govorim; „ja ne radim posao, ja ga živim“. Zaista imam veliku sreću da iz dana u dan živim ono što volim. Takve ljude i srećem, entuzijaste po pitanju ličnog života. Oni jesu inspiracija za ove pisane reči. Ovo je podsetnik da je svaka životna priča u naslovu sadrži naše ime i prezime. Ako ne želite da vas život priča, krenite da vi pišete život lepim i svetlim pričama.

 

COACHING SE INTERESUJE ZA „ GDE SAM SADA  I GDE ŽELIM STIĆI“

Svi mi imamo potrebu da sadašnjost bojimo pričama iz prošlosti. Često se pozivamo na prošle okolnosti ili osobe za koje smatramo da su nam doprinele da smo ovde gde jesmo. Ali da li je to zaista važno?! Da li zaista trebamo trošiti dragoceno vreme na ono što je bilo ( šta je jače dogadjaj ili vi sami)  ili da pogledamo realno gde smo sada. Ako imate potrebu da govorite o prošlosti onda Coaching nije za vas

Prvi princip coachinga podseća na seansu anonimnih alkoholičara, izgleda ovako „ ja sam Pera,  moj problem je ______“ .

 

PRIZNANJE GDE STE, SA KIM STE, SA ČIM STE, PRVI JE KORAK DO CILJA

 Ovaj korak naziva se REALNOST! Dakle možemo pričati o prošlosti, možemo pričati o željama ali preko potrebno da na trenutak SEBE ČUJEMO gde smo sada! Istina oslobadja!

Mnogo puta sasvim jedna coaching konsultacija je dovoljna da bi osoba ostvarila svoj cilj. Ne, nije to magija ili neka nadprirodna moć, to je princip coachinga koji navodi osobu da čuje sebe i napravi plan za dalje korake. Možda sada shvatate zašto i koliko je bitno OVDE I SADA ne samo u coachingu već uopšte u životu.Ovo sada je istina. Bez obzira koliko je bolna nije večna, i samo vi možete pisati svoj životni scenario za sebe, za svoj život.

coaching magazin

NEUSPEH SE DUŽE PAMTI OD USPEHA

Kladim se da će većini trebati duplo manje vremena da izgovore svoje lične neuspehe od uspeha. Za nabrajanje uspeha već posle tri navedena zastaje se. Više manje kod svih je slično. Takvi smo mi ljudi, boli nas naše nesavršenstvo.

Ali ovako vidjenje vrednosti ( akcenat na lični neuspeh) javlja se svaki put kada krenemo u osvajanje novog cilja. Da se razumemo, ništa nije lako, za sve treba uložiti neki lični napor. Tako kada se krene u cilj, nestrpljivost, nepreglednost i nejasan plan zamagle cilj,  um se pozove na predjašnja iskustva neuspeha ili na sam strah koji gaji.. Zato je bitno imati jasan plan, sebe podsetiti koliko smo uložili, šta smo do ovog momenta uradili i koliko nam još preostaje da uradimo.  Samo tako nećemo se pozivati na neuspeh vec na jasno merljive korake, dok će naš um beležiti uspeh koji činimo iz dana u dan. Uverenje se ne prepravlja uverenjem ( afirmacijom) već AKCIJOM koja gradi novi sistem vrednosti.

NEDOSTATAK IDEJE, ŠTA IZABRATI, KAKO DALJE

Ok, nemate ideju, jednostavno ne znate kuda i kako dalje. Zamislite da ste samo na sekund Life Coach. Zamislite da pred sobom imate klijenta koji vam se poverava o istom problemu koji tišti i vas (inače u praksi ovo je česta pojava). Da, da čak i Coach ima problem, niko nije izuzet problemima, jer problem ima za cilj da učini da se vaša ličnost razvija dalje. Problem je isto što i cilj/želja!  Šta bi ste klijentu rekli? Nešto bi ste morali, jer vi ste Life Coach, klijent vas plaća i očekuje da ga povedete ka cilju. Dakle zamislite situaciju, slobodno upotrebite vizualizaciju, maštu šta god. Znate, svi mi više smo pametniji za druge no za sebe. Pa ako već niste dovoljno pametni da sebi kažete kako, vi zamislite tog nekog drugog Uslov za ovaj korak je onaj prvi. Dakle morali ste da realno sagledate situaciju gde ste i sebi to isto da priznate. Ako niste uradili prvi korak, drugi vam neće pomoći. Dobićete uputstvo koje neće uroditi polodom, već razočaranjem SAMOMOTIVACIJA JE KLJUČNI FAKTOR

Niko vas ne može više i bolje motivisati no vi sami sebe. Nedostatak motivacije dovešće do toga da se zatvorite na svaki mogući način. Bez obzira na pomoć coacha, vi ćete naći način da ga zaobidjete, jednostavno nećete ići na trening jer će u vama biti nekakav izgovor.

 

Kako se gaji samomotivacija?

Ako ste pratili uputstvo prvog i drugog koraka, znam da u ovom momentu posedujete ogromnu snagu i moć da postignete zacrtano. Ništa nije slađe nego kada mi sami nešto uradimo za sebe, tada smo jako ponosni na sebe, tri puta više no kada to isto postignemo uz nečiju pomoć. Najpre recite sebi da ste ODLUČILI da postignete cilj koji želite. Povemenim podsećanjem i ponavljanjem sebi JA SAM ODLUČIO/LA, uvek će vam davati dodatni elan. Ovaj iskaz vodiće vas kroz nepoznate puteve. Nije nužno da vi odmah sve znate, ali okvirno mora postojati plan, najbolje je da je ispisan. Ako tome dodate naviku da sagledavate šta ste uradili u toku dana, nedelje, meseca vaša samomotivacija će jačati sve više i više. To je mesto gde se pozitivno orjentisan um poziva na pozitivne misli, lako mu je da to radi jer ima vidljive dokaze da ih potkrepi. Ostaje samo još da se pogleda momenat kada je kraj cilja. Da vas pitam, jeste li nekada bili u situaciji da nešto čekate? Sigurna sam da ste svi do jednog imali znatiželju kada će „ stići“ ili kada ćete stići na red. Čak i da niste pitali, ili izgovorili na glas, sigurna sam da ste misaono računali i predpostavljali kada ćete stići na red. Dakle prirodna je znatiželja –KADA! Ono što nije prirodno je nestrpljenje. Ali strpljenje je veština koja se da naučiti, kada poželimo ili kada budemo u šah-mat poziciji pa nemamo kud. Slobodno izmerite koliko je ostalo do vašelj cilja, uradite to tako što ćete umesto za zadajte sebi vreme, zadati korake koji su vam preostali do cilja.

dd91bf4f-7228-4503-976a-41b223c7a807

GLEDAJTE DRUGE, ALI BEZ TAKMIČENJA MOLIM

Sasvim je u redu pogledati osobe koje su postigle nešto što mi želimo. Šta više, ako imate priliku, pitajte ih kako su one to postigle. Mi navodno imamo slobodu, ali generalno gledano, meni se čini da pre imamo izbore no slobodu. Da pojasnim, u moru ponuda i dostupnosti mi biramo na osnovu onoga što vidimo ( čime su naša čula zaokupljena), po meni to je izbor. Sloboda je nešto drugo. Naša predpostavka ne mora biti tačna, uglavnom i nije. MI mislimo, ali mi mislimo iz našeg ugla, šta je zapravo istina to zna isključivo druga strana. Zato gledati druge može doprineti jačanju želje, ali nikako ne dozvoliti da se takmičite sa drugima. Možda vi uspete da ostvarite cilj tokom nadmetanja, no trebate znati da to niste vi već vaš ego, a cena tog cilja biće previsoka za vas.

KOME JE COACHING NAMENJEN?

Za vas, koji ovo čitate. Ako ste pročitali text do kraja, ako ste osetili reči, ako ste se prepoznali u dobrom ili lošem kontekstu  onda je za vas. Za one koji misli da postoji način gde ne moraju da se angažuju definitivno nije, nije za sada, ali srešćemo se kasnije.

Lidija Grujić, Holistic Life & Business Coach

ostali textovi

photo: pixabay

Podeli sa ostalima...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page
Lidija Grujić

Lidija Grujić

Lidija Grujić, autor Holistic Life & Business Coaching-a „ Ja ne radim posao, ja živim svoj posao“. Ova izjava svakako da govori mnogo o meni i mom životnom pozivu. Uživam u životu, odabranom društvu i neprestanom izvoru znanja kojeg nikada nisam sita. Podržavam život i ono što život čini.Potreba za holističkim prisustvom je kap koja je neophodna kako bi bolje razumeli potrebu svakog bića i duše. Autor sam Holistic Life & Business Coachinga. Ako imate potrebu da život učinite odličnim, upustite se u avanturu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *