DA LI JE I VAMA TEŠKO DA KAŽETE NE?!

Žali mi se klijentkinja: Ljuta sam i besna na sebe! Opet sam pristala da učinim uslugu koleginici, a rekla sam sebi da to više neću da radim! Ali nisam mogla da je odbijem, sve što sam mislila da joj kažem, jednostavno je palo u vodu i pristala sam, kao da to za mene nije ništa! I sad se nerviram zbog toga, još mi svi kažu da sam luda što sam pristala, ali ja u takvim siuacijama, jednostavno ne znam da kažem „NE“!

Da li Vam ovo zvuči poznato? Da li i Vi olako popuštate nekim ljudima i pristajete da im učinite nešto, a pri tom u sebi vrištite: „Kaži ne, KAŽI NEEE!?

coaching magazine

 

Iako smo ne jednom, obećali sebi da ćemo u narednoj sličnoj situaciji reagovati drugačije, dešava nam se iznova i iznova, da reagujemo kao zec ispred farova, i da opet prihvatimo ono što se od nas traži, što nas vodi u sve dublje nezadovoljstvo i frustraciju, jer više ne znamo kako sa tim da se nosimo.

Da li ste hronično umorni zbog preteranog opterećenja na poslu i u kući, jer ste u želji da pomognete, preuzeli previše obaveza? Da li ste postali preosetljivi, nesigurni, uznemireni, ili se često iznenada razboljevate? Ako ste precenili svoje snage u želji da pomognete drugima i to je počelo da Vam stvara probleme, vreme je da nešto promenite.

Zašto nam je teško da nešto odbijemo, šta je to u nama što nas tera da pristanemo na nešto što ne želimo? Da li se plašimo da ćemo odbijanjem drugog povrediti, ili narušiti „dobar“ odnos? Ili se još uvek osećamo kao malo dete koje nije u stanju da se suprostavi „moćnom“ roditelju? Zbog preterane popustljivosti, ponekad nas drugi povređuju, namerno ili nenamerno, jer im nismo stavili do znanja šta nas povređuje i da li nas uopšte nešto povređuje.

COACHING MAGAZINE

Po učenju Dr Baha, ovo stanje spada u negativno stanje Kičice (Centaury), biljke koja se povezuje sa samospoznajom i samoostvarivanjem. Esencija Kičice nam pomaže da živimo u skladu sa svojom životnom misijom, da kažemo NE kada to zaista mislimo, pratimo naše unutrašnje ciljeve i izlazimo u susret drugima samo kada je to u skladu sa našim mogućnostima i interesima.

Normalno je da imamo neke svoje granice i da ne možemo da prihvatimo sve što od nas žele drugi, ma koliko nam bili bliski. Ako kažemo NE, ne znači da ćemo povrediti drugog, i da zbog toga treba da osećamo krivicu. Naše NE nam omogućava bolje razumevanje sa drugima, a drugima dozvoljava da koriguju svoje ponašanje i razmišljaju o  kompromisu. U početku će nam biti jako teško da izgovorimo prvo „ne“, gotovo kao nemoguća misija! Esencija Kičice nam u tome daje dobru podršku, omogućava nam spoznaju da smo odgovorni samo za sebe, a ne i za ceo svet!

Bahove kapi možete poručiti klikom na link

coaching magazine
Svetlana Šoškić

Da bismo živeli kvalitetan i zdrav život, preduslov je dobro mentalno zdravlje. Dr Bah je smatrao da fizičke bolesti nastaju usled narušene mentalne i/ili emotivne ravnoteže, onda kad se otuđimo od sebe, živeći život kako drugi od nas očekuju, što je često u suprotnosti sa nama samima, gubimo svoju autentičnost i tako postajemo podložni povređivanju i razboljevanju. Kada se povredimo ili razbolimo, to utiče stresogeno na naše mentalno stanje i tako ulazimo u začarani krug, jer je stres, zapravo reakcija na stres, dokazani uzrok brojnih psihosomatskih oboljenja, kao što su srčane bolesti, visok pritisak, oboljenja digestivnog trakta, itd… Znajuči sve to, još pre 80 godina, Dr Bah je osmislio jednostavan, prirodan i nadasve efikasan način, koji nenasilno vraća unutrašnju ravnotežu, vraća čoveka samog sebi i čini ga zadovoljnim i srećnim. Bahove kapi deluju na naša osećanja i mentalna stanja koja su u disbalansu, ali ne menjaju našu ličnost, već nam pomažu da budemo autentični i spontani i da spoznamo svoje potencijale i razvijemo ih u kvalitete. Dr Bah je obuhvatio sva ljudska emotivna i umna stanja sa 38 biljnih esencija. Kapi ne utiču na dejstvo lekova, niti lekovi umanjuju dejstvo kapi, tako da se mogu uzimati paralelno sa propisanom terapijom.

Bahove kapi su idealna podrška za rad na sebi. One nam pomažu da naša ličnost raste i razvija se, kako bismo postali najbolja verzija sebe i razvili spontanost u komunikaciji, prvo sa samim sobom, a onda i sa drugima, a najbolji efekat toga je, da se dobro osećamo u svojoj koži!   

Text: Svetlana Šoškić, Bahov praktičar i Bowen terapeut  

Fb page: Mala radionica za popravku duše i tela 

Informišite se o Bahovim kapima. Klikom na link zakažite svoj intervju uživo ili pute Skype-a

ostali textovi

 

 

 

Podeli sa ostalima...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page
Lidija Grujić

Lidija Grujić

Lidija Grujić, autor Holistic Life & Business Coaching-a „ Ja ne radim posao, ja živim svoj posao“. Ova izjava svakako da govori mnogo o meni i mom životnom pozivu. Uživam u životu, odabranom društvu i neprestanom izvoru znanja kojeg nikada nisam sita. Podržavam život i ono što život čini.Potreba za holističkim prisustvom je kap koja je neophodna kako bi bolje razumeli potrebu svakog bića i duše. Autor sam Holistic Life & Business Coachinga. Ako imate potrebu da život učinite odličnim, upustite se u avanturu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *