EFIKASNA VEŽBA: OSLOBODITE SE TEŠKE PROŠLOSTI

„Kvalitet vaših misli ogleda se kvalitetom života koji živite“ by LG

SVAĐA U GLAVI, SVAĐA NA JAVI

Da li vam se dešava da uhvatite sebe kako imate svađalačke misli? Mentalno se svađate sa sobom ili nekom drugom osobom. Možda ste imali neko neprijatno iskustvo sa nekim, pa sada nanovo prolazite kroz situaciju i tek sada kada je sve gotovo vi se kajete zašto niste toj osobi kazali i pokazali gde joj je mesto. Ili pak zbog prošlog dogadja sebe prekoravate zašto niste bili bolji, efikasniji i zašto niste uradili nešto bolje. Takve misli obično u goste pozovu sve prošle „ teške događaje“  kako bi sećanje bilo potkrepljeno onim što trenutno doživljavate. Težak osećaj, zar ne, ali takva osećanja donose nove neprilike, vi ste u modulu „ svađalice“ i u narednim danima možete očekivati konstantne sukobe sa okolinom.

coaching magazin

VRAĆANJE NA PROŠLE DOGAĐAJE

Da, mi ljudi jedini imamo sposobnost da živimo prošlost (naše prošle dogadjaje) iznova i iznova. Pravimo posebe analize dogadjaja sa namerom da nadjemo rupe propusta. Sada kada je sve prošlo, sa ove distance smatramo da smo mogli biti bolji i sebi obično zameramo zašto to nismo bili. Tek po koja misao nam šapne, „ hej vrati se ovde, pusti to je prošlost“. Vodjeni jakim emocijama koje nam gotovo uvek daju osećaj slabosti nismo baš u situaciji da lako prekinemo emotivni naboj i posvetimo se nekim lepim, korisnim mislima. Igra sećanja traje onoliko dugo koliko nam je bitna. Sve dok se ne isprazni emotivni naboj prema tom događaju mi ćemo se sećati i emotivno ulagati. Jednostavnije rečeno, patićemo. I koliko god apsurdno bilo i govorili kako ne želimo da patimo, mi patimo a da toga nismo ni svesni.

coaching magazin

PROŠLOST JE JAKA ONOLIKO KOLIKO JOJ DOZVOLIMO

Sećanje na prošla iskustva uvek su kamen spoticaja sadašnjosti, bilo da su prijatna ili neprijatna. I ako to informativno znamo na svesnom nivou,  nije nam dovoljno da kažemo stop, ne želim to sebi više. Sećanje neće nestati, potrebno je mnogo više se uložiti kako bi bili slobodni.  Što je veći emotivni naboj to je slika prošlosti u nama jača i čistija. Kažu vreme leči sve, ne bih se baš složila, tokom svoje prakse upoznala sam osobe koje o svojim prošlim dogadjajima još uvek govore strasno i ako je prošlo mnogo vremena, ponekad slušam priče koje su stare po više decenija. Izvesne osobe primećuju da nešto nije u redu, da ne mogu napredovati, često imaju osećaj da nešto čekaju „ nešto lepo“ a to nikako da stigne. Ili osećaju da ih nešto drži, kao da su nemoćne da bilo šta promene, urade. Oni su ustajale energije, uvek sa nekim bolovima i konstanto istim mentalnim dijalogom. Posle toliko vremena, osećaju se ljutito, te često upadaju u konflikte sa poznatim ali i nepoznatim osobama. Može se zaključiti da prošlost upravlja njima, hteli oni to ili ne.

 

OSTAVITE PROŠLOST GDE JOJ JE MESTO

Nekada davno pročitala sam da se mi zapravo ne sećamo prošlosti, već da se sećamo i dožvljvamo naše poslednje sećanje o nekom dogadjaju koji smo proživeli. Koliko moćno saznanje. Sam događaj više i ne postoji, ali kroz sećanje mi gajimo sliku tog detalja. Naravno odmah sam prelistala koja sećanja su u meni, koja su to sećanja koja su „ živa“ potkrepljena jakim emocijama. Rezultat nije bio ni malo prijatan, saznala sam da živim svoja sećanja još uvek onako snažno kao i nekad, a to mi zaista nije potrebno. A kladim se ni vama. Uostalom nije li naša želja da mi upravljamo životom, a ne životna iskustva nama!

coaching magazin

COACHING VEŽBA: OSLOBAĐANJE PROŠLOSTI U NAMA

Uzmite papir i olovku i dajte sebi par dana da pribeležite ona sećanja koja vam se najčešće javljaju. Dajte svom sećanju naziv. Npr. „ prva svadja sa mojim ocem“  neka se naslov odnosi na dešavanje koje ste proživeli. Ispišite dogadjaj, napišite kako ste se osećali, koje ste reči čuli, koje ste reči koristili, sve ono što vam se učini bitnim. Napisan papir sadrži vašu prošlost, vašu zarobljenost na svim nivoima. Veoma bitno je vaše usmerenje zašto to radite, podsetite se unutrašnjim dijalogom da radite vežbu koja će vas osloboditi prošlosti koja vam ne da da živite zdrav, uspešan i srećan život.

Zatim uradite sledeće, pročitajte sve napisano sa papira, potvrdite sebi da na ovom papiru se nalazi vaše iskustvo iz prošlosti koje vam ne dozvoljava da krenete napred.

Zahvalite se sebi, Bogu ili Univerzumu ( šta vam je bliskije) što ste našli način da vam bude bolje, što sada imate mogućnost da gradite život kako želite i da postignete ono za čim žudite. Sada pocepajte papir što sitnije, ili ga spalite u neku činiju. Na taj način vi se energetski odvajate od prošlosti, budući da naš um obožava rituale, sliku, ton i zvuk, a naročito emocije ovom vežbom vi čistite vaše sećanje iz vašeg uma.

Zatim uzmite novo parče papira i napišite jednu reč ili rečenicu koja je simbol za nešto čemu težite, suprotno stanju koje ste živeli do sada. Možda čak i da imenujete emociju koja vam se javila kada ste pocepali ili spalili papir. Tokom ostatka dana trudite se da što više puta izgovorite reč ili rečenicu koju ste napisali

Kako ćete znati da je vežba efikasna?

90% klijenata je odmah po završetku vežbe izjavilo je da oseća olakšanje na telesnom nivou. Upravo tako, Um i telo su deo jednog sistema. Opterećen um opterećeno telo. Kako sedite ili stojite kada ste u nekim teškim emocijama? Ramena pognuta, glava visi, izraz lica zamišljen, energija odsutna.

Ovu vežbu možete uraditi i sa kraćim postupkom na sledeći način.

Osećate se nervozno ili prosto želite da se oslobodite neke emocije? Na parčetu papira napišite osećam se nervozno, pročitajte iskaz zatim pocepajte papir, pratite vaš osećaj u telu. Ili za bilo koju drugu emociju ili problem.

Najzanimljivije što sam čula je rad jedne klijntkinje koja je sedam dana za redom palila papirić ne bi li se oslobodila sećanja i emocijama na temu novca. Ona je svakog dana na papiru pisala sve negativne izjave kojih je bila svesna o novcu, svakog dana bi se osećala po malo bolje, da bi posle nekog vremena osetila jedinstvo sa energijom novca. Novac je krenuo da joj pristiže sa svih strana, a onda je pokrenula svoj biznis. I dan danas ona koristi ovu tehnku kada se nadje pred nekom situacijom ili sećanjem koje se javlja iz prošlosti.

Coaching konsultacije sa Lidijom možete zakazati kilikom na link ispod

Lidija Grujić, Holistic Life Coach

ostali texovi

photo: Pixabay

 

 

 

 

 

 

 

.

Podeli sa ostalima...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page
Lidija Grujić

Lidija Grujić

Lidija Grujić, autor Holistic Life & Business Coaching-a „ Ja ne radim posao, ja živim svoj posao“. Ova izjava svakako da govori mnogo o meni i mom životnom pozivu. Uživam u životu, odabranom društvu i neprestanom izvoru znanja kojeg nikada nisam sita. Podržavam život i ono što život čini.Potreba za holističkim prisustvom je kap koja je neophodna kako bi bolje razumeli potrebu svakog bića i duše. Autor sam Holistic Life & Business Coachinga. Ako imate potrebu da život učinite odličnim, upustite se u avanturu.