FENG SHUI: Uredi prostor, da bi uredio život

– Poslednjih godina imamo vidljive i dobrodošle promene u vezi sa kretanjem Feng Shuija kroz moderno doba.

Ako se pitate “da li radi” i očekujete realne odgovore od ljudi koji se ozbiljno  bave ovom drevnom naukom, nastavite da čitate tekst. Oduvek je Feng Shui  smatran za  mističan i  tajnovit. A paradoks se upravo dešava u tom segmentu – Feng Shui postaje sve dostupniji širokim masama. Gordana Šutanovac

Dizajn: Ana Šutanovac

 

Ko u ova moderna vremena koristi Feng Shui?

Feng Shui su nekada imali privilegiju da praktikuju samo vladari, moćni i bogati ljudi, dakle, bio je pristupačan samo eliti! Znanje ove veštine bilo je dostupno nekolicini Feng Shui majstora, prenosilo se usmeno i zbog toga je bilo skupo. Došlo je vreme da se ova drevna mudrost i veština vrati ljudima. Potrebna je mala hrabrost da izmenimo naša verovanja, da proširimo vidike, tako što ćemo dati šansu znanjima iz daleke prošlosti. Ona ne bi opstala toliko hiljada godina da u tome “nema ničega”.

Da li moderna arhitektura konsultuje Feng Shui?

U urbanim sredinama trebalo bi planski pristupiti biranju područja za stambene zgrade, industrijska naselja ili shopping molove. Sam pristup je od neprocenjive važnosti i trebalo bi da ima visok status u arhitekturi. Saradnja Feng Shuija kao drevne nauke je dragocena u modernom vremenu, a kada to osvestimo, njegova primena će biti nezaobilazna.

Jedan od važnih principa Feng Shuija, koji se koristi  u arhitekturi, jeste “nasloniti se na planine i okrenuti se ka vodi”.

Moderni gradovi streme ka budućnosti, ali osnova njihove izgradnje bi trebalo da se bazira na prošlosti, na temeljima drevnih pravila Feng Shuija i formulama koje treba sačuvati od zaborava.

Gordana Šutanovac, Feng Shui majstor

Šta je osnovno pravilo u Feng Shuiju?

Feng Shui je obiman i komplikovan sistem. Odnosi se na okruženje u celini.

Prema Feng shuiju, okruženje u kome se nalazimo je integrisani sistem koji se usredsređuje na ljudska bića i uključuje nebo, zemlju i ostale elemente. Sve stvari u sistemu odnose se jedne na druge, a štetni upliv za bilo koji od njih može prouzrokovati štetu celom sistemu. Kada istražujemo Feng Shui, sve stvari treba uzeti u obzir. Ovo je osnovno pravilo.

Kako izgleda kuća sa dobrim Feng Shuijem?

Ona bi trebalo da bude izložena svežem vazduhu, sunčana i locirana na relativno ravnom zemljištu. Izbegavajte da gradite kuću pred državnim, vladinim zgradama (posebno policijskim stanicama ili vojnim zgradama i kasarnama) ili iza crkvi. Simetrija je poželjna, kao i oblik kvadrata i pravougaonika u osnovi.

Majstori Feng Shuija smatraju da se kuća koja se naslanja na planinu, a koja je okrenuta prema reci, veoma pogodna, i može doneti sreću ljudima koji žive u njoj. To potvrđuje mnogo primera iz drevne arhitekture, koji su izgrađeni po principima Feng Shuija, u podnožju planine i blizu vode.

Da li se analiza kuće po Feng Shuiju bazira samo na enterijeru ?

U Feng Shuiju, eksterijer je mnogo važniji nego prostor unutar doma! Eksterijer ima uticaja do 70%, u odnosu na samo 30% za enterijer. Uticaji elemenata spoljašnjeg okruženja kuće ili lokala i dalje imaju mnogo više upliva od elemenata unutrašnjeg uređenja. To je glavna razlika između Klasičnog i modernog, Pop Feng Shuija. Moderan Feng Shui se bavi enterijerom, Yin i Yang energije su tada u savršenom balansu.  Klasičan Feng Shuji je obimniji, a mnogi ne znaju da ima i predikativnu konotaciju. Naš dom je naša sudbina.

Poruka za kraj?

Shvatate da Feng Shui utiče sa univerzalnom Qi energijom, bila ona vidljiva ili ne, a od nje je sve sačinjeno! Spojiti drevnu nauku i modernu arhitekturu pravi je izazov! Sposobnost da se implementira znanje iz Feng Shuija, uz primenu starih formula u modernim vremenima, sa ciljem je da se dobije energetski jak prostor za dobrobit ljudi!

Intervju za Coachng Magazine & Gordana Šutanovac

Feng Shui majstor, konsultant i predavač

Sledeći text: predstavljanje knjige ” Podesi jedra” Gordane Šutanovac

 

Podeli sa ostalima...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page
Lidija Grujić

Lidija Grujić

Lidija Grujić, autor Holistic Life & Business Coaching-a „ Ja ne radim posao, ja živim svoj posao“. Ova izjava svakako da govori mnogo o meni i mom životnom pozivu. Uživam u životu, odabranom društvu i neprestanom izvoru znanja kojeg nikada nisam sita. Podržavam život i ono što život čini.Potreba za holističkim prisustvom je kap koja je neophodna kako bi bolje razumeli potrebu svakog bića i duše. Autor sam Holistic Life & Business Coachinga. Ako imate potrebu da život učinite odličnim, upustite se u avanturu.