FLERT SA SPOZNAJOM

Bilo da pogledamo  u sebe ili oko sebe sve se kreće, menja, transformiše. Ako se zaista zagledamo u sadašnji trenutak, ako u njega duboko uronimo, shvatićemo  koliko je drugačiji od onog prethodnog, ali i od onog koji tek sledi.Jedan trenutak se preliva u drugi i poput udaha i izdaha, čini jednu neodeljenu celinu, čini naš život. Život se neprestano trensformiše, a shodno tome i mi u njemu. Sa te tačke postaje paradoksalan naš strah od promene. Svi se tu nađemo pre ili kasnije.

Iz sopstvenog iskustva, ali i kroz rad sa ljudima shvatila sam da se većina nas užasava promene. Smatramo je bolnom i zastrašujućom, zaboravljajući da su promene jedina životna konstanta.Toliko energije ulažemo ne bi li sve ostalo onako kako jeste, pa makar u tome bili nesrećni, jer na staru bolu smo navikli, dok se nepoznatog užasavamo. Zato biramo da ostanemo tu gde jesmo, pružajući siloviti otpor promeni. Međutim ono čemu pružamo otpor istom silinom uzvraća, te stičemo utisak da smo zaglavljeni, jer ništa se ne menja.Boreći se sa dinamikom života, sebi uskrajućemo nove ideje i neke nove avanture, a više od svega se lišavamo slobode.

Da li i dalje pristajemo na to?

Knjiga FLERT SA SPOZNAJOM je nastala u trenutku kada me je život stavio u situaciju da sidjem  sa poznatih, dobro asfaltiranih puteva ustaljenosti i zakoračim na kaljave staze, obrasel bujnom nepokošenom travom.Počela je da se rađa jedne večeri , dok sam obavljala rutinske aktivnosti pripreme za počinak. Setila sam se bake Smiljke i rečenie koja ju je stalno pratila : „ Šta će žena bori se…“ i od tog trenutka iz najskrivenijih odaja mog srca su potekle reči, koje sam vrhovima prstiju puštala da plešu po ekranu mog kompjutera. Znala sam da ova knjiga želi da bude rođena.

coaching magazin

Pišući je počela sam da se igram kako sa idejom lične duboke spoznaje, ali i sa idejom flerta. Uobičajeno je da na spoznaju gledamo kao na nešto mistično, rezervisano za nekolicinu. Do  nje se dolazi teško i mukotrpno, a obično je praćena suzama i strahom.. To je kao da nas neko gurne sa litice i kaže : „ Poleti“, a mi ne znamo  ni da li imamo  krila i ako ih imamo, kako da ih upotrebimo.

Zastrašujuće?

Može da bude tako.

Međutim, šta ako postoji lakši put?

Onaj koji nas ujedno vodi i neguje.Šta ako imamo mogućnost da kroz proces otkrivanja sebe prođemo ne ugruvani i izgrebani, već srećni i lagani?

Šta ako spoznaja može da bude zabavna?

Zato uvodimo flert. Laganu i neobaveznu komunikaciju, koja ima samo jedan cilj, a to je da se osetimo dobro.Spoznati sebe i sopstvene mehanizme, ono jezgro koje nas pokreće, ima namenu da nas dovede do radosti, da nas osnaži i uveri da zaista posedujemo krila. I da su ta krila spremna za let.

Zato  flertujemo i izazivački se osmehujemo onome što otkrivamo, jer uranjajući u sopstveni potencijal, izranjamo nepobedivi.

Kroz knjigu FLERT SA SPOZNAJOM, nastojala sam da čitaoce podstaknem na rad na sebi, ali iz jedne malo neuobičajene perspektive : iz perspektive radoznalosti.Otkrivanje sopstvenih dubina sam uporedila sa paljenjem svetla u starom podrumu, ispunenog od poda do plafona odloženim i često neupotrebljivim stvarima. Jednom kada rešimo da idemo u korak sa promenom, a ne protiv nje, kada odlučimo da sagledamo šta se to krije ispod površine, radoznalost nam postaje esencijalna. Kroz radoznalost možemo prevazići strah i korak po korak krenuti da raščišćavamo stara uverenja koja nam više ničemu ne služe. Svako od nas zaslužuje da živi veličanstveni život i koristeći tehnike opisane u knjizi to možemo i postići.

coaching magazin

Pisanje ove knjige je bilo duboko isceljujuće za mene. Stranicu po stranicu vidala sam stare rane i oslobađala kreativnu energiju koja je godina bila blokirana.Shvatila sam da je najveći poklon kako za nas tako i čitav svet da se oslobodimo i budemo upravo ono što jesmo. Biti autentičan je postala moja životna misija. Iz tog razloga sam u knjigu utkala ono doživljeno i lično, potkrepljujući ga moćnim a opet jednostavnim tehnikama, čija nas primena lako dovodi do stvaranja željene realnosti.

Smatram da život treba živeti tako što ćemo iskoračiti iz polja univerzalnosti, da bismo spoznali sopstvenu individualnost i tako novootkriveni se potom vratili u polje univerzalnosti i pružili svoj maksimum.Dok sam pisala imala sam utisak da iznova otkrivam sebe, kao i to da je svako moje iskustvo imalo neku svrhu. Sabrala sam to lično iskustvo sa profesionalnim, koje imam u radu sa klijentima kao life coach i trener filozofije Lujze Hej, te sam tome pridodala znanja koja sam godinama izbrusila kao joga instruktor. I ako sam flertovala sa spoznajim prvenstveno radi sebe, smatram velikim blagoslovom svako srce koje dotaknem.

Za mene raditi na sebi znači spoznati sopstvenu veličanstvenost i lepotu. Sve polazi od nas. Ako želimo kvalitetne veze potrebno je da jednu takvu vezu ostvarimo najpre sa sobom.Niko nam ne može pružiti više od onog što sami sebi pružamo. Paradoksalno ali preuzeti odgovornost nad sopstvenom stvarnošću zahteva manje energije od upiranja prsta u druge i tog beskrajnog kruga svaljivanja krivice. Život je sasvim jednostavan, ali ga treba aktivno živeti i mudro kreirati osluškujući najdublje potrebe srca.

Razumom se ne da sve objasniti. Njegovi kapaciteti su ograničeni. Sa druge strane mudro srce zna. Ono shvata tu potrebu dinamike života da nas protrese i razdrma onda kada se zamorimo i uspavamo. Da li je vreme za budjenje?

U svakom od nas leži odgovor

Na kraju prisetimo se da radosti uvek ima.Samo je treba svesno odabrati. Naše lice je ogledalo naših najdominantnijih misli. Veliko je umeće znati kako da se izdvojimo iz mase i pronađemo sopstveni put.

O autoru

coaching magazin

Sanja Todorović Gajić je podjednako zaljubljena u život i radoznala u vezi njega. Sa željom da od života uzme sve postala je sve ono o čemu je maštala.Diplomirala je na Pravnom fakultetu, a zatim osnovala studio Lotos, u kom radi kao life coach po filozofiji Lujze Hej, joga i fitnes instruktor.

Knjigu je namenila svima koji žele da neprijatne životne trenutke pretvore u najveće blagoslove.

Živi i radi u Šapcu.

Fb page: Sanja Todorović Gajić

Web sajt: Lotoslife

text & photo: Sanja Todorović Gajić

 

Podeli sa ostalima...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page
Lidija Grujić

Lidija Grujić

Lidija Grujić, autor Holistic Life & Business Coaching-a „ Ja ne radim posao, ja živim svoj posao“. Ova izjava svakako da govori mnogo o meni i mom životnom pozivu. Uživam u životu, odabranom društvu i neprestanom izvoru znanja kojeg nikada nisam sita. Podržavam život i ono što život čini.Potreba za holističkim prisustvom je kap koja je neophodna kako bi bolje razumeli potrebu svakog bića i duše. Autor sam Holistic Life & Business Coachinga. Ako imate potrebu da život učinite odličnim, upustite se u avanturu.