KAKO  ZAVOLETI  PROMENE

PROMENA! Da li je ova reč sastavni deo Vaše svakodnevnice ili tek povremeni, zalutali stranac? Kakva je Vaša prva reakcija na ovu reč? Da li ste odmah osetili nekakav otpor prema promeni? Da li Vam se „ljulja“ tlo pod nogama? Jeste li uznemireni? Napeti? Uplašeni? Da li ste se skamenili od same pomisli na bilo kakvu promenu i njen dolazak u VAŠ život?

Ili možda pripadate manjoj, ali hrabrijoj grupi ljudi u kojima ova reč budi radoznalost, uzbuđenje i radost zbog mogućnosti nastupanja nečeg sasvim novog, boljeg i lepšeg nego sada? Ovim ljudima su promene sastavni i neizostavni deo svakog njihovog dana.       One čine smisao života i zato ih, baš poput dece, iščekuju sa nestrpljenjem i radosno im se prepuštaju. Oni su već odavno shvatili suštinsku vrednost i lepotu promene – nakon što su se usudili upustiti u uzbudljivu istraživačku avanturu u koju nas promena poziva i mami.

Dakle, kojoj od ove dve grupe Vi pripadate? Trčite li u susret promenama ili bežite od njih?

Ono što je sigurno i nepromenjivo u životu su upravo – promene!

Sve u prirodi je u stalnom pokretu, sve se menja, sve dobija svoj novi oblik napuštajući stari. Promene omogućuju, pokreću i obezbeđuju proces Života. Ništa na svetu ne stoji u mestu, ništa ne stagnira. Onog trenutka kad prestane kretanje i započne stagnacija – nastupa smrt. Osmotrimo li promene u ovom novom svetlu, uočićemo ne samo to da su neizbežne, već da su i sasvim neophodne za život.

Sada se nameće pitanje: ukoliko su promene neizbežne i neophodne, tj. ne možemo ih izbeći i ne možemo se sakriti od njih, šta je to što možemo da uradimo u vezi promena?

Odgovor je poprilično jednostavan: možemo da promenimo naš stav (pogled) prema promenama. Prvi korak na ovom putovanju biće promena u načinu razmišljanja, kreiranjem serije pozitivnih, vedrih i ohrabrujućih misli o promenama. Drugim rečima, brišemo stara blokirajuća uverenja i stvaramo nova, korisna. Naredni korak je praktična primena prethodonog koraka: izražavamo se u skladu sa novim uverenjem. Zadnji korak podrazumeva ponašanje i preduzimanje akcija u skladu sa kreiranim uverenjem. Kako ćemo znati da smo ostvarili cilj i da je u nama došlo do željene promene? Tako što ćemo primetiti da jenaše ponašanje u skladu sa novim uverenjem postalo sasvim prirodno i opušteno.

coaching magazin
Tamara Škorić, Holistic Life Coach

Naravno, ovde pričamo uopšteno o promenama, a ne o nekoj konkretnoj promeni koju želimo da napravimo, jer to je ipak vrlo kompleksna tema. Međutim, da bismo lakše prihvatali i činili promene u svom životu, menjanje samog uverenja (stava) koji imamo o promenama je od ključnog značaja. Rad sa klijentima, kao i lično iskustvo, uvek mi iznova potvrđuje da nakon što promenimo opšte uverenje, mnogo je brže, lakše i jednostavnije raditi sa drugim, specifičnim blokadama koje i proizlaze iz prvobitnog stava i time utiču na razne životne oblasti.

KAKO SE DOČEKATI PROMENU?

Poenta je u tome da mi često dobijamo ono što i tražimo, samo što se to retko kada odvija na način koji smo mi zamislili da je pravi ili čak jedini moguć. Život nam velikodušno uručuje poklon, a mi pravimo problem jer željeni poklon nije umotan u ukrasni papir u kome ga očekujemo, već nam stiže u velikoj ukrasnoj kesi! Takoreći, nismo u stanju da sagledamo širu sliku po kojoj se sve i odvija, jer pogled nam je filtriran kroz naša fizička čula i prethodna iskustva na osnovu kojih i gradimo pretpostavke, procene i očekivanja.

Evo jedne dodatne metode za koju sigurno znam (i lično i profesionalno) da će Vam biti od koristi svaki put kad se uplašite ili zabrinete oko nastupajućih promena.

Sve što treba da uradite jeste da par puta duboko udahnete i izdahnete vazduh, kako biste se fizički malo opustili, a zatim si postavite sledeća pitanja:

Da li je baš ovo to što sam tražio/la?

Da li se upravo sada, u ovom neočekivanom obliku, konačno pojavljuje ono što toliko tražim i očekujem?

Da li se upravo događa baš ona promena koju želim u životu, samo ne na način koji sam očekivao/la?

Kada promene počnete ovako posmatrati, idući korak dalje i povezujući ih sa Vašim željama, shvatićete da su promene samo ukrasni papir u kome Vam Život isporučuje Vaše želje na dar. A kada je već tako, ko će Vas ubuduće zadržati da, poput deteta, radosno i nestrpljivo ne potrčite prema svom sledećem poklonu?

Tamara Škorić, Holistic Life Coach

ostali textovi

Photo: Pixabay

Podeli sa ostalima...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page
Lidija Grujić

Lidija Grujić

Lidija Grujić, autor Holistic Life & Business Coaching-a „ Ja ne radim posao, ja živim svoj posao“. Ova izjava svakako da govori mnogo o meni i mom životnom pozivu. Uživam u životu, odabranom društvu i neprestanom izvoru znanja kojeg nikada nisam sita. Podržavam život i ono što život čini.Potreba za holističkim prisustvom je kap koja je neophodna kako bi bolje razumeli potrebu svakog bića i duše. Autor sam Holistic Life & Business Coachinga. Ako imate potrebu da život učinite odličnim, upustite se u avanturu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *