NAJČEŠĆE GREŠKE KOJE PRAVIMO U RAZMIŠLJANJU

Ovo su najčešće greške koje pravimo u pripisivanju značenja nekog događaja.

EMOCIONALNO ZAKLJUČIVANJE – procena na osnovu onoga kako se trenutno osećamo u dobrom raspoloženju zaključujem da je moj sin tinejdzer baš „prilagođen“ kada kaže; “Mama,iskuliraj“, dok u lošem raspoloženju zaključujem da moj sin ima veliki problem, da je drzak i nevaspitan.

SELEKTIVNO FUNKCIONISANJE – (negativne naočare) -uočavanje samo onoga što je loše (upropastio mi je dan, sve je gotovo, sve je izgubljeno, to nije pošteno) -polu prazna čaša umesto polupuna čaša

OTPISIVANJE POZITIVNOG – „Ma ružna sam,slikar me je ulepšao“!

PROIZVOLJNO ZAKLJUČIVANJE – zaključivanje bez dovoljno dokaza i argumenata! -„ Sigurno ga je udario onaj dečko iz druge klupe, i njegov otac je voleo da se bije“.

CRNO BELO -sve ili ništa, dobro ili loše. Ništa nije apsolutno dobro, niti apsolutno loše.

UOPŠTAVANJE – zaključivanje o celini na osnovu jednog dela, “Vi ste svi neradnici, neodgovorni i bezobrazni. Od vas trideset čak desetoroo nije pročitalo lektiru.“

PRETERIVANJE I MINIMALIZIRANJE – preterivanje u negativnom, zanemarivanje i negiranje pozitivnog. “Kako si smeo da zaboraviš da mi javiš da si položio ispit”? “Ali taj ispit svako položi, to je ništa”!

PREDSKAZIVANJE BUDUĆNOSTI – „ ova veza neće uspeti, nema šanse…“!

PERSONALIZACIJA – tendencija osobe da sebe dovede u vezu sa stvarima i događajima koji su mimo nje, na negativan način -„ Sigurno se meni smeju, čuli su za moj problem sa ćerkom…“!

SAMOOPTUŽIVANJE – Osoba krivi sebe za sve iako to nije njena krivica (direktor je ljut, sigurno zato što sam pogrešio na jednom mestu u izveštaju).

Vesna Uzelac-Holistic Life Coach, pedagog

ostali textovi

photo: Pixabay

Informišite se o nastupajućim radionicama klikom na link

Podeli sa ostalima...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page
Lidija Grujić

Lidija Grujić

Lidija Grujić, autor Holistic Life & Business Coaching-a „ Ja ne radim posao, ja živim svoj posao“. Ova izjava svakako da govori mnogo o meni i mom životnom pozivu. Uživam u životu, odabranom društvu i neprestanom izvoru znanja kojeg nikada nisam sita. Podržavam život i ono što život čini.Potreba za holističkim prisustvom je kap koja je neophodna kako bi bolje razumeli potrebu svakog bića i duše. Autor sam Holistic Life & Business Coachinga. Ako imate potrebu da život učinite odličnim, upustite se u avanturu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *