PONOS I SUZE RADOSNICE U RODITELJSTVU

KAKO DOŽIVLJAVAMO ULOGU RODITELJA?

Dugo isčekivan trenutak neopisive radosti! Posle prolaska kroz detinjstvo, tinejdžerstvo, momačkih i devojačkih dana, nastupa nova uloga u našem životu – ULOGA RODITELJA! Uz veliku radost i slavlje, na pozornicu života stupa novi član. Opijeni svojim emocijama neizmerne sreće, da li se zapitamo kakvu će on imati ulogu u tom novom svetu, od koga će to da zavisi?

Da li mi, kao roditelji, spremno dočekujemo novi život i odgovornost da tu novu, nevinu, dušu usmerimo da od života uzme ono najbolje?

Svakako utičemo na razvoj svoje dece i zato je potrebno preispitati sebe – koliko smo stvarno spremni za to? Koliko smo se pre toga spremali, radili na sebi?

Da bi radili posao koji radimo, učili smo školu 12, 16 godina i više. A koliko smo učili i edukovali sebe za nešto što nam je najbitnije u životu? Sa koliko znanja i odgovornosti prihvatamo uticaj na stvaranje novog životnog puta? Ili to možda shvatamo kao nešto što dolazi samo po sebi, da se dete mora pokoriti našim pravilima, našim uverenjima, navikama, shvatanjima života uopšte? Ukoliko isklizne iz kružnog toka naših pravila, normi… i krene svojim putem, pravi sopstvene trase, istražuje, izdvaja se od mase, da li ga odmah osudimo na neuspeh, prognoziramo težak život?

Individualnu Holistic Life Coaching konsultaciju sa Vesnom možete zakazati klikom na link

A koje su to naše norme, uverenja? Odakle ona potiču? Od koga? Da li smo ih nasledili od naših roditelja, oni od svojih… i tako u krug? I ko kaže da su ona ispravna?  Šta su naši prioriteti? Ispuniti očekivanja drugih i ostavljati to u nasleđe – potrebu svideti se drugima ili dati sve od sebe da kod svog deteta pospešimo razvijanje sopstvene individualnosti, razvoj mnogobrojnih, neiskazanih potencijala, stvaranje sopstvenog sna i podržiti ga da ne staje pred preprekama, da ustaje kada padne, da hrabro ide napred do njegovog ostvarenja? Pomoći mu da ojača svoje samopouzdanje, pomoći da shvati da svojim mislima i odlukama sam stvara svoj život i da je odgovoran za njega. Naučiti ga da ŽIVI ŽIVOT prema svojim merilima, prioritetima, da smo svi mi različiti, ali smo svi veličanstveni, svako na svoj način!

Vesna Popović, Holistic Life Coach

U trenutku, kada sa suzama u očima postanete svedok njihovog trijumfa nad jednim snom, vidite u njima snagu, entuzijazam , nazirete nove planove, prelistavate u glavi period od njihovog rođenja, pa do sada i u nihovom pogledu prepoznate one iste dečje iskre ljubavi – e tada vam je puno srce, tada ste ispunjeni, ponosni… na njih, a negde, tajno, u dubini duše pomalo i na sebe.

Neka vam roditeljstvo ne bude obaveza, već radost, zadovoljstvo, snaga za dalje koju ćete podeliti sa njima, podržati ih da stvore sopstveni put na kome će da ŽIVE ŽIVOT!

text: Vesna Popović, Holistic Life Coach

ostali textovi

photo: Pixabay & Coaching magazine

coaching magazine

Vesna Popović autor je knjige ŽIVITE ŽIVOT, koju možete poručiti klikom na link.

 

Podeli sa ostalima...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page
Lidija Grujić

Lidija Grujić

Lidija Grujić, autor Holistic Life & Business Coaching-a „ Ja ne radim posao, ja živim svoj posao“. Ova izjava svakako da govori mnogo o meni i mom životnom pozivu. Uživam u životu, odabranom društvu i neprestanom izvoru znanja kojeg nikada nisam sita. Podržavam život i ono što život čini.Potreba za holističkim prisustvom je kap koja je neophodna kako bi bolje razumeli potrebu svakog bića i duše. Autor sam Holistic Life & Business Coachinga. Ako imate potrebu da život učinite odličnim, upustite se u avanturu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *