PROMENA….ILI NOVO JA!

Svaka promena u našem životu, svaka nova odluka, svako da i svako ne, svaka nova situacija pravi od nas naše novo JA.

Koliko smo zapravo svesni novog  JA? Zašto neke odluke donosimo lako dok neke nam padaju teško? Zašto neke promene lako sprovodimo u svom životu a za neke je potrebno uložiti puno energije?

Marina Zlokolica

Svako od nas ima formiranu sliku sebe, ima svoje JA. Ta slika je formirana u veoma ranom periodu života i zato je ta slika u našem podsvesnom umu i mi najčešće nismo te slike svesni i nismo osvestili “ko sam JA”. Ako smo zadovoljni svakim svojim životnim segmentom i ta uverenja nam služe nema potrebe da menjamo bilo šta. Ali ako nismo zadovoljni i krenemo da menjamo samo ono što vidimo na fizičkom nivou ta promena može da bude i mukotrpna borba. Jer ako imamo uverenje da nije dobro da se ističemo, ako igramo ulogu žrtve, ako imamo uverenje da smo odgovorni za druge, da se brinemo i staramo o svakom, ako verujemo da smo odgovorni za tuđa emotivna stanja, ako verujemo da je sreća kratkog daha i slična uverenjamogu mnogo da nam zakomplikuju život. Jer kroz te uloge mi smo naučili da nešto dobijemo i zadovoljavamo svoje potrebe. Nekada je to potvrda okoline da smo dobri, nekada pažnja, nekada dajemo sebi vrednost kroz te uloge i sl.

U momentu kada donesemo odluku da napravimo promenu u svom životu koje se kose sa takvim uverenjem aktivira se naš podsvesni um i daje sve od sebe da do te promene ne dođe. To se ne dešava zato što je on loš već zato što je to jedino što mu je poznato. Podsvesni um funkcioniše tako da nas uvek štiti, i sve što je njemu nepoznato prepoznaje kao potencijalnu opasnost. I takođe ne prepoznaje druge načine kroz koje bi zadovoljio naše potrebe ako se stari obrasci prekinu. Pa se može javiti i strah od odbacivanja, nerazumevanja, samoće. Pitanja da li imam pravo na to, koje je moje novo JA i slično.

Koliko dobro poznajemo sebe toliko možemo i da razumemo zašto nam je za neke promene potrebno više a za neke manje vremena.

text: Marina Zlokolica, Holistic Life Coach & Praktičar Rekonekcije

ostali textovi

Youtobe kanal: Marina Zlokolica  

photo: Pixabay & Coaching Magazine

Podeli sa ostalima...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page
Lidija Grujić

Lidija Grujić

Lidija Grujić, autor Holistic Life & Business Coaching-a „ Ja ne radim posao, ja živim svoj posao“. Ova izjava svakako da govori mnogo o meni i mom životnom pozivu. Uživam u životu, odabranom društvu i neprestanom izvoru znanja kojeg nikada nisam sita. Podržavam život i ono što život čini.Potreba za holističkim prisustvom je kap koja je neophodna kako bi bolje razumeli potrebu svakog bića i duše. Autor sam Holistic Life & Business Coachinga. Ako imate potrebu da život učinite odličnim, upustite se u avanturu.