RAZLIKE IZMEĐU SAMOPOUZDANE  I AGRESIVNE OSOBE

Često čujem od pasivnih, snishodljivih ljudi za samopouzdane ljude da su agresivni, a od agresivnih da su samopouzdane osobe bez karaktera, jer ih ne mogu isprovocirati na konflikt. Zbog toga zelim da pojasnim u čemu je razlika između agresivnih i samopouzdanih ljudi, A NAJVIŠE ZBOG ONIH AGRESIVNIH, koji smatraju sebe samopouzdanim.

coaching magazine

 

Samopouzdana osoba ne ostvaruje svoja prava i interese tako što neopravdano šteti drugima, dok agresivna osoba upravo to radi. Samopouzdana osoba ostvaruje ono što želi da bi bila zadovoljna, a ne da bi druge učinila nezadovoljnima, što je slučaj sa agresivnim osobama. Agresivna osoba stavlja pred sebe obavezu da po svaku cenu mora dobiti ono što želi, da zna sve bolje od drugih, da je vrednija i pametnija od drugih, a samopouzdana osoba smatra da svako ima pravo na svoje mišljenje, da je neslaganje normalna pojava. Samopouzdana osoba ne shvata stvari lično, a agresivna osoba je toliko sumnjičava da smatra da se sve događa baš protiv nje. Samopouzdana osoba se oseća tužno i nezadovoljno ako ne uspe u onome što je želela, a agresivna osoba oseća neprijateljstvo i okrivljuje druge. Agresivna osoba se ponaša osvetoljubivo, nije sklona kompromisima, sklona je manipulacijama, vice, preti, a samopouzdana osoba stavlja pred sebe ostvarive ciljeve, sklonija je kompromisima. Samopouzdana osoba kritikuje ponašanje osobe,  agresivna osoba kritikuje ličnost. Samopouzdana osoba zna da pohvali, a agresivna reaguje tek kada nešto nije u skladu sa njenim očekivanjima. Samopouzdana osoba daje predloge za rešenje nekog problema, a agresivna insistira na nečijoj krivici.

TOLIKE RAZLIKE DA OD SADA NEMA BRKANJA

 Vesna Uzelac-Holistic Life Coach, pedagog

ostali textovi

photo: Pixabay

Informišite se o nastupajućim radionicama klikom na link

Podeli sa ostalima...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page
Lidija Grujić

Lidija Grujić

Lidija Grujić, autor Holistic Life & Business Coaching-a „ Ja ne radim posao, ja živim svoj posao“. Ova izjava svakako da govori mnogo o meni i mom životnom pozivu. Uživam u životu, odabranom društvu i neprestanom izvoru znanja kojeg nikada nisam sita. Podržavam život i ono što život čini.Potreba za holističkim prisustvom je kap koja je neophodna kako bi bolje razumeli potrebu svakog bića i duše. Autor sam Holistic Life & Business Coachinga. Ako imate potrebu da život učinite odličnim, upustite se u avanturu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *