S T R E S – stvarnost ili iluzija?

Ovo je riječ koja se ne nalazi na mojem rječniku niti u mojim mislima.
Ali se svakodnevno susrećem s njom. U iskazima drugih, u člancima, razgovorima, čak joj se daje velika pozornost u vidu radionica, u sklopu raznih okupljanja…

Moram priznati da sam zastala i širom otvorila oči kada sam čula dijete koje kaže „ … da je pod stresom…“ W O W. Opet W O W.

Ok. Znamo da djeca upijaju (i stvaraju svoj sustav uvjerenja) od svoje okoline. Zato mislim da je vrlo vrlo bitno dati odgovor na ovo pitanje.

 

Šta je to STRES?

Ako mene pitate skup ničega stvoren da nas drži tamo gdje ne želimo biti. Da nam stvori energiju koju u stvari ne želimo i da nas time blokira od onoga što želimo.

Zašto smo onda dio te priče? Zašto koristimo taj izraz i dozvoljavamo takav feeling? Iako osobno ne znam kakav je to feeling jer kao što sam navela, nije na mojem repertoaru.

Ja ga vidim kao još jednu ispriku, ispriku koju je veliki dio čovječanstva prihvatio i prepustio se.

Pitam ponovo, što je to STRES?

Da li ga precizno možemo definirati a da se iza toga ne krije još jedna isprika? Ili strah? Ili izbjegavanje onoga što želimo?

Pogledajmo u prošlost. Kako su naši preci živjeli? Zašto nisu poznavali STRES?

Vjerujem jer im nitko nije nametnuo takvu misao i energiju. Da, nametnuo. Ugradio u sustav vjerovanja koji nas pokreće. Gdje se pojavljuju misli o STRESu? Analizirajte sami. Bombastični naslovi, TV emisije, naslovi koji vrište „ Kako prevladat STRES…“, „Kako si pomoći kad smo pod STRESOM….“

Znamo da gdje nam ide pažnja tu nam ide i energija. To raste. Ako tražimo pomoć kako prevazići STRES potvrđujemo da vjerujemo u njega, a ono u što vjerujemo ima moć nad nama.

 

Pitam ponovo, što je to STRES?

Izazovi koje izbjegavamo? Tu su da bi naučili i rasli, neće nestati našim izbjegavanjem. Što su veći znači da smo i sami veliki i da ćemo postati još veći. Ako se mogu tako izraziti.

Situacija na poslu i kolege koje nas na podržavaju? Još jedan izazov koji nam koristi u našem rastu i razvoju.

Loša komunikacija kod kuće? Ulaganjem u sebe i svoju svjesnost, pronalazimo rješenja za sve izazove koji nam se nalaze na putu, I rastemo i postajemo svjesnija i bogatija osoba.

Pa gdje je tu mjesto STRESU?

Koju nam energiju daje? Gdje nas stavlja? Mislim da je ovaj članak mjesto gdje sam najviše puta upotrijebila ovu riječ. Koja nadamnom nema nikakvu moć jer ne vjerujem u nju. Nije na mojem popisu riječi niti u mojim mislima.

Moram istaknuti kao i puno puta do sada, sami BIRAMO svoj život, svoje misli, svoja djela, svoj put. I zapitajmo se da li želimo riječ STRES i sve ono što ona nosi sa sobom u svojem životu ili ne.

A nosi nisku vibru, blokadu kreativnog razmišljanja i djela, ostavlja nas tamo gdje nam nije mjesto, sputava naš stvarni potencijal. Kako znam? Jer definitivno nije proizvod LJUBAVI, a kako Univerzalni Zakon suprotnosti kaže da sve ima svoju suprotnu stranu, onda je STRES proizvod STRAHA i svega što on nosi sa sobom.

Sada je možda malo jasnije zašto su mediji puni te riječi. Mediji su produžena ruka onih koji nas žele usmjeriti putem koji odgovara nekome a nije najbolja opcija za nas. Kako se to postiže? Kako postići da ne činimo ništa, da se osjećamo bespomoćni i mali, ovisni o drugima, u nestašici i utrci za ??? Postiže se STRAHOM. STRESOM. Niskom vibracijom.

Svjesnost je dragulj kojeg najrađe nosim. Otvara mi mogućnost izbora i odluka. Svoju svjesnost rado djelim i s drugima. Kako bi imali fer situaciju i vidjeli i druge mogućnosti. Vidjeli drugu sliku. Koja im je zbog straha mutna ili nevidljiva.

STRES, što je to?
Za mene ništa.
A za tebe?
Odluči.

Jer mi smo umjetnici, kreatori svojih slika i djela nazvanim „Moj život“. Što ćemo ugaditi u ta djela, koje tehnike koristiti, kojim se bojama služiti, koju energiju i vibru dati svojim djelima…. BIRAMO SAMI.

STRES – stvarnost ili iluzija? Sve ili ništa?

Izaberimo.
Ako se pitamo „Što ću staviti na mjesto STRESA, ako ga odlučim odbaciti?“
Što kažeš na STRAST?
Vrlo slično u izgovoru a s tako različitimo učinkom i energijom.
Slažeš se?
Probaj. Zamjesni STRES za STRAST. I vidi kuda će te to odvesti….

text: Yasmina Buweden

FB: Yasmina Buweden

ostali textovi

ONLINE OBUKA za HOLISTIC LIFE COACHA- INTRA program by Lidija Grujić!

Holistic Life Coaching jeste stil života! Prijavite se na intervju koji se obavlja online, budite sigurni da je ovo zvanje apsolutno za vas.  Klikom na link mozete zakazati intervju. Obuku vodi autor Holistic Coachinga INTRA 

 

Podeli sa ostalima...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page
Lidija Grujić

Lidija Grujić

Lidija Grujić, autor Holistic Life & Business Coaching-a „ Ja ne radim posao, ja živim svoj posao“. Ova izjava svakako da govori mnogo o meni i mom životnom pozivu. Uživam u životu, odabranom društvu i neprestanom izvoru znanja kojeg nikada nisam sita. Podržavam život i ono što život čini.Potreba za holističkim prisustvom je kap koja je neophodna kako bi bolje razumeli potrebu svakog bića i duše. Autor sam Holistic Life & Business Coachinga. Ako imate potrebu da život učinite odličnim, upustite se u avanturu.