ŠTA RADITE KADA VAS KRITIKUJU?

Svaka kritika je samo kritika!

Šta ćete uraditi sa saznanjem na vama je, t.j u vama je!

Kako se osecate kada čujete kritiku o sebi? Da li se osecate da ste napadnuti ugrozeni?

Da li se branite, da li krecete u protivnapad ili zastanete na sekund i saslusate? Postoji li kritika na koju nemate reakciju?

Bez obzira ko vam upucuje kritiku, trebate znati da od nacina kako vam upucuje kritiku u toj meri kriticar se oseca ugrozeno od strane vas!

Da, kritika moze biti dobronamerna i korisno prezentovana od strane kriticara. Tada kriticar postuje sagovornika jer postuje i sebe, samosvestan je i koristi se lepim manirima. Njegova zelja je da vas motivise na promenu. Taj čin nazivamo savetovanjem.

Svako bahato ponašanje i pokušavanje da vas degradira i umanji kao licnost govori o tome da takva osoba ( kriticar) nema licnog vaspitanja, a ima velik stepen frustracije i da je njegova namera neiskrena. U ovom slucaju mozete biti sigurni da se kriticar pred vama oseca ugrozeno od vas!

Kada je kritika upucena na ličnost, moze biti uznemiravajuca samo ako nemate jasan stav o svojim vrednostima. Dakle, ne postoji kritika koja moze uzdrmati osobu koja zna svoje kvalitete, tu spadaju dobre i manje dobre osobine! Jer niko od nas nije samo dobar ili samo los, uvek je to kombinacija!

” ja znam ko sam i to što govoriš nema nikakvo značenje za mene”!

Uvek mozete zastati i čuti sta vam govore, zatim napraviti selekciju upucenih reci.. sta moze biti korisno po vas, a sta je revolt jadne duse koja nema drugog posla pa njuska po tudjem zivotu! No ipak, da nema tih sitnih dusica mozda ne bi pravili korak napred, vec bi ususkani ostali tu gde jesmo. Valja razmisliti i sebe radi videti gde mozete biti jos bolji….

MINUT ČUTANJA=MNOGO RADOSTI

Nedavno sam dobila kritiku o načinu prezentacije svog posla, jasno su mi predočili ono sto su videli na ne tako lep nacin. Skoro da je uvredljiv! Ali nacin komentarisanja govori o njima i njihovoj licnosti. Dok sam čitala komentare uvidela sam da su mozda u pravu, da zaista ima porostora da prezentacija moje obuke i uopste ponuda bude mnogo bolja i praktičnija, naravno i dostupnija.

Iz ovog ugla i vremena shvatam kako je kritika iako manje prijatna jako vazna, koliko je bitno ne reagovati vec mirno saslusati. Ono što sam ja (kao licnost) i godine profesionalnog rada napravile da mogu uvek da uzmem najbolje za sebe, a to je da postanem jos bolja upravo slusajuci bez reagovanja! I sada ostaje momenat kada kazem, ” akcija, počinjemo”.

text: Lidija Grujić, autor Holistic Coachinga

Fb page: Holistic life coach Lidija Grujić

 

Podeli sa ostalima...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page
Lidija Grujić

Lidija Grujić

Lidija Grujić, autor Holistic Life & Business Coaching-a „ Ja ne radim posao, ja živim svoj posao“. Ova izjava svakako da govori mnogo o meni i mom životnom pozivu. Uživam u životu, odabranom društvu i neprestanom izvoru znanja kojeg nikada nisam sita. Podržavam život i ono što život čini.Potreba za holističkim prisustvom je kap koja je neophodna kako bi bolje razumeli potrebu svakog bića i duše. Autor sam Holistic Life & Business Coachinga. Ako imate potrebu da život učinite odličnim, upustite se u avanturu.