VIOLETA DIMITRIĆ: LJUBAV NI CRNO NI BELO

Kolumna: Ljubav, ni crno ni belo

LJUBAV, STAZA SRCA ILI UMA?

Kad pomislim na ruske književne klasike i heroine različtih epoha koje pate zbog bezuslovne ljubavi, koje čak i život žrtvuju kao zalog večne ljubavi, poput Ane Karenjine, pitam se da li su psiholozi u pravu kad kažu da je ovo osećanje precenjeno, a opet kad nas dotaknu Amorovih krila ne možemo da se odupremo njenoj magičnoj energiji.

Postoji i stanovište da nije moguće voleti samo jednu osobu u životu proističe iz mogućnost izbora ili je reč o prirodnoj osobini ljudskih bića?

Ipak, svako od nas ima svoju definiciju ljubavi, jer ljubav kao i sve drugo  potiče iz našeg uma, a korelacija emocija i uma funkcioniše kao uzročno posledična veza.

A da li je baš sve tako podeljeno na crno i belo?

Možemo li da kažemo da treba da slušamo samo glas srca ili razuma?

I, šta je to unutar našeg bića što nas opredeljuje koju ćemo od navedenih opcija izabrati?

Kad ovako ogolimo situaciju obe ove varijante zvuče kao da smo na raskrsnici koja ima samo dva puta, leva putanja vodi u ljubavno slepilo, a desna staza pokreće put razuma i sigurnosti.

Da li su ove opcije iz tako pojednostavljene perspektive izvodljive u praksi?

COACHING MAGAZIN

IZ UGLA KVANTNE ASTROFIZIKE

Iskustvo dokazuje da je u ljubavnoj vezi sve mnogo složenije, a opet u suštini- sve je jednostavno. Stvar je u tome da sami komplikujemo i tražimo onu iracionalnu magiju ljubavi koja postoji i ne postoji u svakoj vezi. Nekako, stanje ljubavi moglo bi da se uporedi s kvantnom astrofizikom. Naučnici dokazuju da se svemir  širi i nestaje istovremeno.Tako nas i ljubav obuzima i nestaje, ali je prisutna od kad  smo postali svesni da postojimo.

Paralelno smo, dakle dobili razum i osećajnost, um i srce koji idu zajedno a opet, u praksi su oprečni….

I, gde obitava osećanje ljubavi u našem biću u srcu ili mislima?

Romantičarske postavke su danas prevaziđene i često smo skloni da lične istine obezvredimo nazivajući ih iluzijama. Jedno od tih stanja je da kad volimo s voljenim bićem se budimo i zaspimo  u mislima, iako nije pored nas. Slično je i kad nas godinama opseda miris nekoga, kad pod prstima osećamo kožu osobe koju smo dodirivali verujući da smo dotakli večnost.

I,pitamo se ako pamte vrhovi naših prstiju, da li pamti i koža te osobe, da li se ona seća, da li je i ona dotakla svet ljubavi izvan svakog zaborava?

NE MOŽE DA NESTANE AKO NE POSTOJI

Jednom prilikom mi je jedan neobičan muškarac rekao: „Znaš ljubav ne može da nestane ako je postajala. Može da nestane samo ako je nije ni bilo“.

Pomislila sam da je to najjednostavnija i najslikovitija definicija ljubavi, ako je ikako možemo definisati u realnom svetu. I, čini se da ono što postoji ostaje u večnosti, utkano je u univerzum.

Da li je ljubav kao umetnost stvar imaginacije, ili se bog Eros igra s našim umom i zamagljuje ga ružičastim tonovima?

Ili možda u ljubavi projektujemo sopstvene potrebe, i u drugoj sobi tražimo ono što nam nedostaje kod nas samih?

Koliko puta smo čuli da postoji razlika između zaljubljenosti, ljubavi i strasti, ali ipak, tesno su isprepletani finim nitima koji vezu čine potpunom.

To je čitav proces kreiranja veze u kome nailazimo na razne zamke, najčešća je ponos. Zbog njega ne uradimo ono što želimo, druga prepreka je strah da ne budemo odbačeni. Događa se da čekamo, potvrdu ljubavi, i ne vidimo je, jer nas um ograničava I opet dilema s početka, glas srca ili razuma?

COACHING MAGAZIN

Nema tu kolizije. Ljubav je uvek odgovor.

Pitanje je šta tražimo kod osobe koju volimo, šta nas ispunjava u tom odnosu.

U stvari, kroz vezu dobijamo mogućnost da spoznamo nesvesnu definiciju ljubavi.

I, ukloliko se veza razvija, i mi postajemo kvalitetniji i ispunjeniji. U suprotnom, ako veza ograničava lični i zajednički rast gubimo životnu radost i stagniramo u svim segmentima života.

A najvažnije iskustvo ljubavi je da kroz zajedinštvo naučimo ljubav prema sebi i tako oplemenimo sebe i voljenu osobu.

Uprkos sjaber svetu ljubav još uvek nije odumrla, niti će, jer postoji od pamtiveka i našem biću, i to je ono što nas čini jedinstvenim u kosmosu.

Ljubav bitiše u raznim oblicima, i ima različite pojavne oblike. Zastanite, oslušnite um i srce, prepoznaćete ono što je najbolje za vas, a kad spoznate sebe spoznaćete koja Amorova strelica je baš vaša, i krenite  joj u susret, naročito ako verujete da će ljubav i lepota na kraju spasti svet.

Violeta Dimitrić, novinarka

autor emisije “Ni crno, ni belo”, na TV ::KCN

photo: Pixabay

 

Podeli sa ostalima...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page
Lidija Grujić

Lidija Grujić

Lidija Grujić, autor Holistic Life & Business Coaching-a „ Ja ne radim posao, ja živim svoj posao“. Ova izjava svakako da govori mnogo o meni i mom životnom pozivu. Uživam u životu, odabranom društvu i neprestanom izvoru znanja kojeg nikada nisam sita. Podržavam život i ono što život čini.Potreba za holističkim prisustvom je kap koja je neophodna kako bi bolje razumeli potrebu svakog bića i duše. Autor sam Holistic Life & Business Coachinga. Ako imate potrebu da život učinite odličnim, upustite se u avanturu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *